| nceki balk :: Sonraki balk |
| Yazar |
Mesaj |
dejavumu Erenet Yeni Üye

Kayt: 15 Ocak 2007 ye No: 44736 Nereden: Ýzmir
|
Tarih: Cmt ub 03, 2007 8:22 pm Mesaj konusu: Kanalizasyon kapaklarý neden yuvarlaktýr? |
|
|
| Arkadaþlar mantýklý cevaplar bekliyorum |
|
 |
|
 |
caglarca Erenet Yeni Üye

Kayt: 03 ubat 2007 ye No: 46123 Nereden: istanbul
|
Tarih: Cmt ub 03, 2007 11:17 pm Mesaj konusu: |
|
|
| eger kare dikdörtgen yada üçgen yapýlsaydý kapaga degiþik açýlar verilginde kapak delýkten duþerdi oysa daire oldugunda her açýdan deligin üzerinde kalýr. |
|
 |
|
 |
angelman Erenet Yeni Üye

Kayt: 30 Aralk 2006 ye No: 43760
|
Tarih: Pzr ub 04, 2007 10:51 am Mesaj konusu: |
|
|
| doðru cevaplardan sadece biri |
|
 |
|
 |
caglarca Erenet Yeni Üye

|
Tarih: Pts ub 05, 2007 3:06 am Mesaj konusu: |
|
|
| digerlerýnýde alalým ozaman |
|
 |
|
 |
gokdere66 Erenet Bagýmlýsý

Kayt: 07 Ekim 2006 ye No: 36619 Nereden: Tr_Sakarya
|
Tarih: Pts ub 05, 2007 5:22 am Mesaj konusu: |
|
|
| Alnt: |
Kanalizasyon kapaklarý, kapak deliðin içine düþmesin diye yuvarlak yapýlýr. (Gökhan Tok)
Aziz Gökhan Narin adlý okurumuzsa bu konudaki görüþlerini þöyle paylaþýyor bizlerle:
Merhaba,
Bir konudaki fikrimi sizler ile paylaþmak istiyorum. Gazete de okuduðum logar kapaklarýnýn neden yuvarlak olduðuna dair verdiðiniz yanýtý tatmin edici bulamadým. Benim düþünceme göre logar kapaklarýnýn yuvarlak olmalarýnýn ekonomik, gereklilik ve de yararlýlýk gibi nedenleri vardýr.
Ekonomik: Logar kapaklarý geometrik olarak en makul seviyede malzeme tüketen bir þekilde üretilmiþlerdir. Ortalama bir insan bedeninin içine girebileceði bir geniþlik için en uygun ve en ekonomik çözüm dairedir.
Gereklilik: Herhangi bir olaya müdahale etmek ve hýzlý giriþ çýkýþlar için daire þekli logar kapaklarý için vazgeçilmez bir geometridir. Her açýdan giriþ için çok uygundur. Aþaðý inerken veya yukarý çýkarken, týrmanma hareketinden kaynaklanan saða sola doðru oluþan dönme hareketleri ve açýlý kol hareketleri köþeli yollarda insan için tehlike yaratmaktadýr.
Yararlýlýk: Logar kapaklarýnýn uzun süre açýlmamasý yüzünden oturduðu yuvaya sýkýþmasý olasý bir durumdur. Bu gibi durumlarda büyük araçlara gerek duymadan görevlilinin kapaða küçük bir güç uygulayarak merkezi bir dönme hareketi saðlamasý sýkýþmýþ olan kapaðý kurtarmak için yeterli olacaktýr. |
NOT: TÜBÝTAK Bilim ve Teknik Dergisinden Alýntýdýr. Araþtýrmacý olmalýyýz. © _________________
 |
|
 |
|
 |
angelman Erenet Yeni Üye

|
Tarih: Pts ub 05, 2007 7:46 am Mesaj konusu: |
|
|
| Delik yuvarlak olduðu için kapakta yuvarlak olmalýydý... Ýstediðim cevap buydu. Ama görüyorumki google dan arama yapýlmýþ ve kopyala yapýþtýr mantýðýyla cevap verilmiþ... Kendi mantýðýnýzla cevaplar bekliyorum bundan sonra!!! |
|
 |
|
 |
gokdere66 Erenet Bagýmlýsý

Kayt: 07 Ekim 2006 ye No: 36619 Nereden: Tr_Sakarya
|
Tarih: Pts ub 05, 2007 7:52 am Mesaj konusu: |
|
|
Çok ilginç bir cevabý varmýþ. Sonuçta kanalizasyon kapaklarýnýn neden yuvarlak olduðu sorulmuþ eðer bunlar kare olsaydý delikte kare olurdu. Soru þöyle anlaþýldý: neden kanalizasyon kapaklarý delik ile birlikte yuvarlaktýr? _________________
 |
|
 |
|
 |
Admin Designer

Kayt: 08 Mart 2005 ye No: 2 Nereden: Erenet
|
Tarih: Pts ub 05, 2007 9:40 am Mesaj konusu: |
|
|
| angelman demi ki: |
| Delik yuvarlak olduðu için kapakta yuvarlak olmalýydý... Ýstediðim cevap buydu. Ama görüyorumki google dan arama yapýlmýþ ve kopyala yapýþtýr mantýðýyla cevap verilmiþ... Kendi mantýðýnýzla cevaplar bekliyorum bundan sonra!!! |
Ýyide baþlýðý sen açmamýþsýnki
dejavumu ? angelman
Bir ikincisi bu cevaplar kiþiden kiþiye göre deðiþir baþlýðý açan arkadaþ gelip cevabý o deðildi bu da diyebilir. Arkadaþýmýz nedenleri ile beraber anlatmýþ. Delik yuvarlak olursa tabiki kapakta yuvarlak olur kare olacak deðilya  _________________ |
|
 |
|
 |
caglarca Erenet Yeni Üye

|
Tarih: Pts ub 05, 2007 10:52 am Mesaj konusu: |
|
|
| angelman arkadaþým ben googden falan kes yapýþtýr yapmadým bu soru bize okulda soruldu ve ordan cevabý biliyorum.hatta sýnav sorularýmýzda birisiydi |
|
 |
|
 |
tnero Erenet Yeni Üye

Kayt: 28 Ekim 2006 ye No: 38719 Nereden: kýrýkkale
|
Tarih: r ub 07, 2007 6:04 am Mesaj konusu: |
|
|
| gerçekten güzel bi cevabý ama arkadaþ galiba espri olsun diye sormuþ ama farkýnda olmadan çok bilimsel bir soru sormuþ |
|
 |
|
 |
angelman Erenet Yeni Üye

|
Tarih: Pr ub 08, 2007 8:46 am Mesaj konusu: |
|
|
| Ben bu sorunun cevaplarýný tam bildiðim için soruyu sahiplendim..Ayrýca Çaðlarca kopyala yapýþtýrý Gökdere yaptý sen deðil...Cevaplardan biri de yuvarlak metal kareye göre daha dayanýklýdýr ve yerde yuvarlanarak taþýnabilir... vs..vs.. |
|
 |
|
 |
can-inlife Erenet Yeni Üye

Kayt: 29 Temmuz 2009 ye No: 54251
|
Tarih: r Tem 29, 2009 12:50 pm Mesaj konusu: |
|
|
ahh ben bugün mülakata girdim ve sorulardan biri de buydu
ben de hemen basýnçtýr dedim.
ama adam bir düþündü beklemiyordu bu cevabý galiba sonra tamam olabilir dedfi ama tam cevap deðil dedi
aklýma gelmedi deðil borunun da yuvarlak olduðu.....  |
|
 |
|
 |
|