RENKLİ SAYFA GİRİŞ ÇIKIŞLARI

Internet Explorer 4.0'ın getirdiği en büyük yeniliklerden biri de Aktif HTML sayfaları. Web sayfalarınızı tam bir çoklu ortam şölenine çevirmenize olanak tanıyan bu özellik oldukça karmaşık olması nedeniyle kişisel Web sayfalarını hazırlayanlar tarafından pek kullanılmıyor. Hot Dog, Front Page 98 gibi yeni Web editörleri de Aktif HTML desteği vererek bu standardı oturtmaya olanak tanıyor. Şimdi vereceğimiz püf noktası ise sizi hiç uğraştırmayacak, çünkü vereceğimiz tek bir satır kodu kullanarak sayfanıza giriş ve çıkışlarda Power Point benzeri geçişler oluşturacaksınız.

Sayfa yenilendiğinde çalışmayan, sadece birisi sayfanıza girdiğinde veya çıktığında geçiş yapan bu özellik Internet Explorer 4.0 ile geldi ve META ifadesi ile birlikte kullanılan tek DHTML komutu olma özelliğini taşıyor. Yanlış okumadınız <HEAD></HEAD> komutları arasına yerleştirilen <META> komutu içine yerleştirdiğiniz yeni bir ifade geçiş yapmaya olanak tanıyor.

Aşağıdaki satırları HTML sayfanızın ilgili yerlerine girdikten sonra başka bir URL'ye atlayın ve geri dönün, sonuç sizi oldukça şaşırtacaktır. İfadeyi nasıl özelleştireceğinizi  aşağıda bulacaksınız.

<META HTTP-EQUIV="Site-Enter" content="revealTrans(Duration=1.0,Transition=23)">
<META HTTP-EQUIV="Site-Exit" content="revealTrans(Duration=1.0,Transition=23)">

Bir çoğunuzun görüp de bu da ne dediğiniz HTTP-EQUIV ifadesinin açılımı şöyle "Hypertext Transfer Protocol Equivilant". Basit olarak bu ifade HTTP protokolünü kullanan HTML sayfasının nasıl görüntüleneceğinini tanımını yapar. "Site-Enter" kelimesi sayfanıza girildiğinde neler olacağını, "revealTrans" ifadesi ise daha önceki sayfanın belirlenen methodla "kaybedileceğini" söylüyor.

META tag'ı içerisinde kullanılan Duration=1.0 ifadesi geçişi gerçekleştirilen her bir bloğun 1saniye içerisinde işleneceğini, Transition=23 ifadesi ise diğer 22 geçişten bir tanesinin rasgele olarak seçileceğini belirtiyor.

Geçiş Numaraları:
Aşağıdaki numaraları siz de örneğimizdeki yerine koyarak nasıl geçişler gerçekleştiğini gözlemleyebilirsiniz. Örneğimizdeki 23 numarasını kullandığınızda ise aşağıdaki numaralardan rasgele bir tanesi seçilecektir.
 
# Geçiş
1 İçten dışa geçiş
2 Dıştan içe geçiş
3 Ortadan dışa doğru geçiş
4 Alttan üste geçiş
5 Üstten alta geçiş
6 Soldan sağa geçiş
7 Sağdan sola geçiş
8 Soldan sağa dikey çözülme
9 Üstten aşağı yatay çözülme
10 8 ve 9'un birleşimi
11 8'e oldukça benziyor
12 Piksel piksel çözülme
13 Dıştan içe dönerek geçiş
14 İçten dışa dönerek geçiş
15 Üstten ve alttan geçiş
16 Ortadan üste ve alta kapanma
17 Sağdan sola çapraz geçiş
18 Diğer açıdan sağdan sola çapraz geçiş
19 17'nin aynısı, aksi yönüne
20 18'in aynısı, aksi yönüne
21 Rasgele yatay çizgiler
22 Rasgele dikey çizgiler